Skip to main content
Homepage

Breekbare indie, esoterische elektronica en verstillende neo klassiek zullen elkaar afwisselen in het prachtige OLT. Even niet knallen en gaan maar luisteren en stilstaan. Dat is Whisper.

Op het podium in het OLT Rivierenhof:

13:15 - 13:45 | Anna B Savage
14:35 - 15:20 | The Weather Station
16:00 - 16:45 | Smerz
17:25 - 18:10 | James Holden & Wacław Zimpel
19:00 - 19:50 | Joep Beving
20:30 - 21:30 | Charlie Cunningham
22:15 - 23:15 | Penguin Cafe

Deuren open om 13:00. Presentatie door Ayco Duyster.

Anna B Savage

Anna B Savage

Zaterdag 27 augustus / OLT Rivierenhof

De Londense singer-songwriter Anna B Savage maakt graag muziek met vraagtekens, boeiend en krachtig, navigerend door verschillende terugkerende thema's, waaronder vrouwelijke seksualiteit, zelftwijfel ... en vogels.

Haar liedjes, die vaak de geldigheid van haar eigen gedachten en gevoelens in twijfel trekken, zitten vol met onbeantwoorde vragen. Is dit ook echt? Hebben we wat ik denk dat we hebben? Hoe ben ik op dit punt gekomen? Luistert er iemand? Of de openingsvraag van de plaat: "Begrijp ik dit?".

Toch worden deze vragen gevoed door haar vermogen om melodieën en teksten op te roepen die zó openhartig, kwetsbaar en eerlijk zijn, dat ze er op de een of andere manier toch in slagen betoverend charmant, uiterst modern en vaak grappig te zijn. Dit is goed te zien op haar debuutalbum, A Common Turn (City Slang; 2021).

Charlie Cunningham

Charlie Cunningham

Zaterdag 27 augustus / OLT Rivierenhof

Charlie Cunningham heeft misschien niet met opzet het titelnummer van zijn meest recente album Permanent Way bedoeld als een manifest voor persoonlijke en creatieve vrijheid, maar de woorden 'You can do what you want / But I'm making my own way in' spreken boekdelen voor de manier waarop hij met zijn muziek omgaat.

Charlie heeft zijn kunst meedogenloos voortgezet, ten koste van meer stabiele roepingen, na meer dan twee jaar inspiratie opgedaan te hebben in het flamenco bolwerk van Zuid-Spanje. Eenmaal terug in Groot-Brittannië kregen zijn EP's snel de steun van Spotify. Zijn debuutalbum Lines uit 2017 onderstreepte het intieme, rauwe, beklijvende geluid van de man, geënt op Charlie's prachtig expressieve stem en het dramatische getokkel op zijn nylonsnarige gitaar.

Toen kwam in 2019 het verbluffende Permanent Way, zijn eerste album op Infectious/BMG, dat weinig tot geen last had van 'moeilijke tweede album'-syndroom. Permanent Way documenteert de onzekerheden & de tweespalt van het leven: de behoefte aan intimiteit en liefde (eros) enerzijds en aan ruimte en onafhankelijkheid (thanatos) anderzijds.

Holden & Zimpel

James Holden & Wacław Zimpel

Zaterdag 27 augustus / OLT Rivierenhof

De Engelse elektronische muziekgoeroe James Holden en de klassiek geschoolde Poolse klarinettist Wacław Zimpel vieren een uniek muzikaal huwelijk op hun Long Weekend EP (Border Community; 2020) Of: hoe modulaire synths en een altklarinet een lyrisch gesprek kunnen voeren. Beiep daarover: "A striking mini-album of krautrock-cosmic infusions and instantaneous, lo-fi psychedelia".

Ondanks de verschillende muzikale achtergronden van Holden en Zimpel delen ze allebei een voorliefde voor de trance-opwekkende gnawa-muziek uit Marokko. Hun open muzikale blik wordt ook door beiden zeer gewaardeerd. Holden flirt met expressieve jazz op zijn veelgeprezen album The Animal Spirits en Zimpel werkte eerder samen met dub-adept Shackleton en de analoge techno-artiest Rabih Beaini.

Joep Beving

Joep Beving

Zaterdag 27 augustus / OLT Rivierenhof

Joep Beving is een van de meest beluisterde levende pianisten ter wereld. In een verbazingwekkend korte tijd heeft hij zichzelf tot bovenaan de Spotify-hitlijsten gespeeld, met meer dan 300 miljoen streams en meer dan 1,1 miljoen maandelijkse luisteraars.

Joep omschrijft zijn minimalistische en contemplatieve stijl als “toegankelijke muziek voor complexe emoties”. In een overvol muzieklandschap creëerde hij een uniek en herkenbaar geluid dat zwemt tussen klassiek, pop en avant-garde. Hermetism, het vierde album van de Nederlandse componist/pianist voor Deutsche Grammophon, werd op 8 april 2022 wereldwijd uitgebracht.

Penguin Cafe

Penguin Cafe

Zaterdag 27 augustus / OLT Rivierenhof

Arthur Jeffes’ geliefde collectief - Penguin Cafe - is terug in 2022 en brengt hun eclectische reeks genre-tartende suggestieve stukken die Arthur's prachtige composities vermengen met enkele iconische PCO-klassiekers.

Oorspronkelijk samengebracht door Arthur om de muziek van zijn overleden vader, Simon Jeffes van het iconische Penguin Cafe Orchestra, levend te houden, heeft Penguin Cafe vier originele en veelgeprezen albums uitgebracht; A Matter of Life... in 2011, The Red Book in 2014, The Imperfect Sea in 2017 en Handfuls of Night in 2019, de laatste twee op Erased Tapes Records.

Dit jaar toeren de Penguins uitgebreid in UK met de speciale jubileumheruitgave van hun eerste Penguin Cafe-album, A Matter of Life....

Smerz

Smerz

Zaterdag 27 augustus / OLT Rivierenhof

Smerz is het Noorse duo Henriette Motzfeldt en Catharina Stoltenberg. Bekend om hun “carefully shaped, deconstructed pop” (Boomkat) van hun debuut-EP's Okey (2017) en Have Fun (2018), verweeft Smerz naadloos technieken en geluiden uit kamer- en klassieke muziek, hiphop, R&B en harde elektronica, waarbij het eindproduct resulteert in vervreemding. Met Believer, hun debuutalbum uit 2021 op XL Recordings, formaliseren ze de grenzeloze sonische wereld die begon te ontstaan ​​in elk van hun debuut-EP's en in hun lopende NTS-maandelijkse residentie.

The Weather Station

The Weather Station

Zaterdag 27 augustus / OLT Rivierenhof

Tamara Lindeman, singer-songwriter achter The Weather Station, komt voort uit de levendige folkscene van Toronto. Een jaar geleden bracht ze Ignorance uit, een van de meest geprezen indie albums uit 2021. In maart 2022 bracht ze How Is It That I Should Look At The Stars uit op Fat Possum. Deze LP is bedoeld om te worden beluisterd als een begeleidend stuk bij Ignorance. Dit zijn tegelijkertijd geschreven liedjes die emotioneel verbinden en veel van dezelfde thema's behandelen: ontkoppeling en conflict, liefde, vogels en klimaatgevoelens. Live opgenomen in slechts drie dagen, is How Is It That I Should Look At The Stars pijnlijk intiem; vol adem, stilte en detail.

Je zou kunnen stellen dat het onderliggende thema van Ignorance kwetsbaarheid was; kwetsbaarheid die onopgemerkt blijft en niet wordt erkend. Op How Is It That I Should Look At The Stars wordt deze kwetsbaarheid duidelijk gemaakt. Het is een album van immense gevoeligheid, een opname van een band en een persoon die zonder excuus naar zachtheid durft te reiken.

Ayco Duyster

Presentator: Ayco Duyster

Zaterdag 27 augustus / OLT Rivierenhof

Ayco Duyster werkte 18 jaar lang voor Studio Brussel waar ze verschillende radioprogramma’s presenteerde, maar vooral naam maakte met het programma duyster, een schatkamer van muziekjes in mineur. In 2015 maakte ze de overstap naar Radio 1 waar ze de luisteraar elke namiddag gezelschap houdt met haar eclectische muziekkeuzes. Sinds september 2020 is duyster terug en is Ayco opnieuw de stem die de liefhebbers van de tomeloze weemoed en oorverdovende zoetheid samenbrengt in de late zondagavonduren. Op Whisper introduceert ze de muzikale acts op zaterdag.