Skip to main content
Homepage

Op de Sprookjesweide is er - tijdens de changeovers in OLT - ruimte voor gesprek rond breekbaarheid. Dit luik van het festival is gratis toegankelijk en zal zowel complementair zijn aan het OLT als op zichzelf staand.

12:30 - 13:05 | Agnes Wené x Ignace Schops
13:50 - 14:30 | Ianthe Mosselman x Karen Thijs
15:20 - 16:00 | The Human Link
16:50 - 17:20 | Tamara Lindeman x Manu Busschots
18:20 - 18:50 | Lost & Co x Abel Ghekiere
19:55 - 20:25 | Hind Eljadid
21:40 - 22:10 | Kids With Buns x Wel Jong vzw

Deuren open om 12:15. Moderatie door Maite Goossens.

Agnes Wené & Ignace Schops

Agnes Wené & Ignace Schops over natuur als therapie

Zaterdag 27 augustus / Sprookjesweide Rivierenhof

Agnes Wené heeft een verleden in mode & marketing en een heden in welzijn en zelfzorg. Toen ze enkele jaren geleden in een burn-out belandde, ontdekte ze hoe vogels kijken haar een nieuwe adem gaf. Ze raakte zo in de ban van deze ervaring dat ze ze met de wereld wilde delen en schreef het boek: Fluitend door het leven. Hoe vogels spotten je weer in evenwicht brengt. Ignace Schops is directeur van het Regionaal Landschap Kempen en Maasland vzw, voorzitter van de Bond Beter Leefmilieu en natuurbeschermer. Hij bracht recent Gered door de Boomkikker, de grote toekomst van mens en natuur uit, een boek dat een vernieuwende blik biedt op onze afhankelijkheid van de natuur als voorwaarde voor een gezonde samenleving. Samen gaan ze in gesprek over natuur als therapie en hoe kleine vleugels ons grote rust kunnen geven.

Hind Eljadid

Hind Eljadid over kwetsbaarheid

Zaterdag 27 augustus / Sprookjesweide Rivierenhof

Hind Eljadid is een Antwerpse schrijver en woordkunstenaar. Met Kruimeldief bracht ze boek uit dat zowel snijdend als zalvend is. Het is een poëtische maar ook rauwe elegie over moederkeszalf, afscheid nemen, terugblikken en herinneren. Maar ook over witte gangen, liefdeloze lakens en zusterliefde. Hind leest voor uit eigen werk werk en gaat in gesprek over de kwetsbaarheid van het geschreven woord, over migratie en vrouw zijn. Een kwetsbaar gesprek over kwetsbaarheid.

Ianthe Mosselman & Karen Thijs

Ianthe Mosselman & Karen Thijs over moederschap

Zaterdag 27 augustus / Sprookjesweide Rivierenhof

Ianthe Mosselman studeerde Nederlandse taal en cultuur en Comparatieve Neerlandistiek. Dit jaar verscheen haar boek Al die liefde en woede. Moeder worden, een memoir. Daarin vraagt ze zich, na de geboorte van haar kind, af hoe het komt dat ze naast blijdschap en liefde ook woede voelt. Onbeschroomd eerlijk verkent Mosselman haar tegenstrijdige gevoelens. Samen met orthopedagoge Karen Thijs, die aan de wieg staat van dagziekenhuis voor baby's, peuters en kleuters binnen kinderpsychiatrie Kleine K, gaat ze in gesprek over moeder en kind zijn.

Kids With Buns & Wel Jong

Kids With Buns & Wel Jong vzw over schoonheid en eenzaamheid binnen de queer community

Zaterdag 27 augustus / Sprookjesweide Rivierenhof

Kids With Buns is een slaapkamer-indiepop-project dat muzikale grenzen verlegt. Amber en Marie creëren een melancholisch universum en gebruiken hun platform om zich uit te spreken over belangrijke thema’s. Zo schreven ze in 2020 een nummer over seksuele intimidatie en maakte Marie een podcast over haar coming-out. Samen met Uwi van LGBTQIA+ belangenvereniging Wel Jong VZW gaan ze in gesprek over de schoonheid van queer zijn, de mentale last van het coming out proces en eenzaamheid binnen de queer community. Uwi is queer, non-binair, voorvechter van zichtbaarheid, (h)erkenning en acceptatie van genderdiversiteit en inclusiviteit, en ook woordvoerder van Wel Jong. Als Queer BPOC (Black People & People of Colour) wil Uwi tonen dat er niet één manier is om non-binair te zijn, dat mensen ook veel meer zijn dan enkel hun genderidentiteit, en dat het geen term is die recent uitgevonden is door het witte westen.

Lost & Co & Abel Ghekiere

 Lost & Co & Abel Ghekiere over rouw

Zaterdag 27 augustus / Sprookjesweide Rivierenhof

Lost & Co maakt rouw en verlies meer zichtbaar en bespreekbaar en daagt iedereen uit om op eigen wijze met verlies om te gaan en daar kracht uit te halen. Op Whisper gaan we in gesprek met Sandra De Haes, palliatief vepleegkundige, creatieve rouwtherapeut en bezielster van uitvaartzorg Op Eigen Wijze. Al enkele jaren werkt ze mee als vrijwilliger, freelance vormingswerker en vanaf september 2022 als vaste medewerker bij Lost en co. Een initiatief voor jongeren met een verlieservaring.

Lost & Co steekt verlies niet weg maar geeft het ‘een gouden randje’: ze ondersteunen mensen om eigen manieren te vinden om met verlies om te gaan en er kracht uit te halen. Ze laten rouw en verlies niet louter aan professionals over maar brengen het terug naar het hart van de maatschappij, waar burgers voor elkaar zorgen. Zo bouwen ze aan een meer verlieskundige samenleving, waarin elk verlies erkenning krijgt en bespreekbaar is.

Abel Ghekiere (1996) is een Belgisch muzikant, momenteel gevestigd in Antwerpen. Zijn muziek, een kluwen van moderne jazz, traditionele folk en veldopnames gecombineerd met klassieke arrangementen en een filmische benadering van compositie, weerspiegelt een blijvend engagement om emotionele diepten te doorgronden via een intuïtief en soms gestript proces van muzikale omzwervingen. Op reis door verdriet en de daarmee gepaard gaande onbekenden in een open zoektocht naar zelfexpressie. Zijn debuutalbum, 'Voor het verdwijnt, en daarna', kwam uit bij Rotkat records en werd lovend onthaald.

Tamara Lindeman & Manu Busschots

Tamara Lindeman & Manu Busschots over klimaatdepressie

Zaterdag 27 augustus / Sprookjesweide Rivierenhof

Frontvrouw van The Weather Station, Tamara Lindeman, zag Greta Thunberg protesteren en herkende haar jongere zelf. Opgegroeid in het midden van de ongerepte natuur zag ze rond zich de wereld veranderen en besloot haar platform te gebruiken om iets te doen voor het klimaat. Zo ontstond een statement van een plaat, die ze live brengt op Whisper. Daarnaast praat ze samen met klimaatpsycholoog Manu Busschots over klimaatdepressie- en rouw. Door het persoonlijk begeleiden van mensen in zijn praktijk die zich afvragen hoe ze met een goed gemoed zichzelf door de huidige eco-crisis kunnen loodsen, zoekt ook Manu Busschots een manier om met onze veranderende wereld om te gaan.

Maite Goossens

Moderator: Maite Goossens

Zaterdag 27 augustus / Sprookjesweide Rivierenhof

Maite Goossens (44) werkte 20 jaar lang bij de radio. Ze startte als sidekick bij Deckers & Ornelis op Qmusic en was daarna producer en nieuwslezer bij Raf & Rani op Joe. Een jaar geleden gooide ze het over een andere boeg en werd podcastmaker. Haar podcastdebuut Wat is er mis met mij? was meteen een schot in de roos. Daarin doorbreekt ze het taboe rond psychische problemen en vertelt ze over haar persoonlijke mentale struikelblokken. Intussen werd al een tweede reeks gepubliceerd waarin ze samen met psychotherapeut Wilfried Van Craen tips en tricks deelt om de mentale strubbelingen waar iedereen wel eens last van heeft zoals piekeren, onzeker zijn en slecht slapen, aan te pakken. Op Whisper is ze jouw gids doorheen de gesprekken.